Wij zijn bereikbaar via:
Of stuur ons een bericht en wij nemen contact met jou op:
Wegens woningnood blijven jongeren langer thuis wonen dan tien jaar geleden.
Jongeren komen lastiger aan een huis, dus blijven ze langer bij hun ouders wonen. Wat is het opvallende verschil met tien jaar geleden?
De meeste jongeren gaan volgens het CBS tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis uit. Ruim 900.000 mensen van 25 tot 35 jaar wonen door de woningnood gedwongen bij hun ouders in huis, dat zijn er 200.000 meer dan in 2010. Deze groep thuisblijvers woont later zelfstandig, trouwt later en krijgt vaak ook later kinderen. Dit zien we niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen. In vergelijking met acht jaar geleden verschuift de leeftijd dat jongvolwassenen het nest verlaten.
In België zien we de grootste verandering
De grootste verschuiving zien we bij onze zuiderburen. In 2010 ging het nog om 21% van de 25- tot 30-jarigen die nog thuis woonden. Tegenwoordig is voor twee derde van de 21- tot 35-jarigen de aankoop van een eigen woning een onbereikbare droom. In de Scandinavische landen zijn jongeren al vroeg uit het ouderlijk huis vertrokken en de jongeren in Zuid-Europa blijven het langst bij de ouders wonen. Kroatië spant de kroon.: daar woont 86% van deze leeftijdsgroep nog in het ouderlijk huis.
Zijn jongeren minder zelfstandig geworden?
Nee, deze verschuiving wordt vermoedelijk veroorzaakt door de economisch slechtere jaren die achter ons liggen. In de crisisjaren is er minder gebouwd, waardoor er nu een schaarste is. Dit zorgt voor hogere huizenprijzen. Ook hebben jongeren last van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Voor een hypotheek heb je inkomensgaranties nodig. Dat is lastiger met een flexibele arbeidsovereenkomst. En jongeren moeten veel spaargeld hebben om in aanmerking te komen voor een koophuis. Economisch gaat het weer beter, maar jonge Nederlanders bouwen nog steeds moeilijker een eigen bestaan op.
Schulden worden gebruikelijker
Het Bureau Krediet Registratie (een stichting die de kredieten in Nederland bijhoudt) meldde in 2022 dat het aantal jongeren met schulden in de afgelopen vijf jaar bijna is verdubbeld. Dit kunnen schulden zijn bij familie en vrienden, maar ook bij verzekeraars, mobiele providers en bij DUO. Ook studenten in vervolgopleidingen maken vaker schulden in vergelijking met een paar jaar geleden. Dat hoeft niet te komen door een verkeerde instelling. De studiefinanciering heeft namelijk plaatsgemaakt voor de studieschuld. Het lijkt dus voor de hand liggend dat de volgende groepen 25 tot 30-jarigen weer langer financieel afhankelijk blijven van hun ouders.
Het hebben van schulden wordt gebruikelijker, dus worden er ook eenvoudiger schulden gemaakt. Dit wordt mede ingegeven doordat consumenten aan worden gespoord om te lenen. Een telefoonabonnement met een telefoon erbij is een lening, maar ook het studeren zorgt al voor een kruisje achter je naam bij het BKR. Het hebben van een schuld hoeft geen probleem te zijn, maar denk wel goed na over de gevolgen.
Bij het verzekeren van een bestelauto zijn er een aantal aandachtspunten in vergelijking met het verzekeren van een personenauto. Wat zijn de verschillen? Verzekeraars stellen andere eisen voor het verzekeren van een bestelauto dan voor een reguliere personenauto. Ben je van plan een bestelauto te verzekeren? Ontdek hier de belangrijke stappen en tips die je moet weten!
Lees verder...Wat mag een hotel of camping wél en niet vragen? Hotels en campings zijn verplicht om bepaalde gegevens van gasten te registreren, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit. Echter, ze mogen je legitimatiebewijs niet meenemen, bewaren of kopiëren. Weet jij wat je moet doen als je legitimatiebewijs gevraagd wordt in een hotel? Ontdek de risico's en hoe je jezelf beschermt!
Lees verder...De AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) blijft voor ondernemers een essentiële verzekering. Door ziekte, een ongeval of een aandoening kun je van de ene op de andere dag volledig arbeidsongeschikt raken. Je inkomen kan dan direct wegvallen. Door dit risico bij een verzekeraar onder te brengen, voorkom je mogelijk grote financiële problemen. Zorg jij goed voor je financiële toekomst? Ontdek hoe je jezelf kunt beschermen tegen arbeidsongeschiktheid en de risico's!
Lees verder...Wat mag een hotel of camping wél en niet vragen? Hotels en campings zijn verplicht om bepaalde gegevens van gasten te registreren, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit. Echter, ze mogen je legitimatiebewijs niet meenemen, bewaren of kopiëren. Weet jij wat je moet doen als je legitimatiebewijs gevraagd wordt in een hotel? Ontdek de risico's en hoe je jezelf beschermt!
Lees verder...Wat is flexibel pensioen? Met flexibel pensioen krijg je meer regie over je eigen pensioenmoment. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor deeltijdpensioen: je blijft dan een paar dagen per week werken en ontvangt tegelijkertijd een deel van je pensioen. Droom jij van eerder met pensioen? Ontdek hier slimme keuzes voor een flexibele toekomst die bij jou past!
Lees verder...Jouw verzekeringen periodiek met de adviseur doornemen is belangrijk, maar er is nog een reden voor een afspraak met de adviseur. Laat eens een financiële foto van jezelf maken. Wat kun je verwachten na jouw pensionering, en wat zijn de gevolgen van het overlijden van een van de gezinsleden? Met onze financiële foto zie je in één oogopslag hoe jij er financieel voor staat
Lees verder...Je mag niet onbeperkt extra aflossen op de hypotheek. Welke spelregels hanteren de geldverstrekkers en is het extra aflossen verstandig? In de meeste hypotheken kun je boetevrij tien procent van de hoofdsom van de hypotheek aflossen. Ontdek hoeveel je boetevrij kunt aflossen op je hypotheek én wanneer oversluiten zonder boete mogelijk is.
Lees verder...Bij de aankoop van je huis sluit je een hypotheek af, maar waarschijnlijk blijft je hypotheek niet dertig jaar hetzelfde. Je kunt jouw hypotheek veranderen. Bij veranderingen in je leven moet je hypotheek mee kunnen buigen. Je leven verandert en je hypotheek kan mee veranderen. Ontdek wat er mogelijk is.
Lees verder...Wat houdt de Blijverslening precies in? Met de Blijverslening kun je kosten voor aanpassingen aan je woning financieren, waardoor je langer zelfstandig kunt blijven wonen. Dit kan betekenen dat je een traplift laat plaatsen, je woning drempelvrij maakt, extra handgrepen in de badkamer installeert of de slaapkamer naar de begane grond verplaatst. Ook langer prettig en veilig thuis wonen? Ontdek de Blijverslening en maak je woning toekomstbestendig!
Lees verder...Door de klimaatverandering worden we steeds vaker getroffen door heftig weer, waaronder bliksem. Krijg je schade veroorzaakt door bliksem aan je auto of huis vergoed? Door een blikseminslag en door inductie kunnen je bezittingen beschadigd raken. Ontdek of je verzekering schade door blikseminslag dekt of dat je zelf voor de kosten opdraait.
Lees verder...Inzake de autoverzekering worden termen gebruikt die al algemeen ingeburgerd zijn, maar waarvan de exacte betekenis niet bij iedereen bekend is. Wat betekenen ze? De autoverzekering is een veelbesproken verzekering. Dat komt doordat de premie van deze verzekering sterk afhankelijk is van bepaalde factoren. Veelgebruikte termen bij autoverzekeringen toegelicht: wat houden ze in?
Lees verder...Het afsluiten van verzekeringen is maatwerk. Goed verzekeren is namelijk afhankelijk van veel persoonlijke factoren. Welke verzekeringen heb je in ieder geval nodig? Je wilt jouw bezittingen beschermen en bepaalde risico’s moet je verzekeren omdat je ze niet zelf kunt dragen. Niet alles is verplicht, maar dit zijn de verzekeringen die je echt moet hebben.
Lees verder...Bij het verzekeren van een bestelauto zijn er een aantal aandachtspunten in vergelijking met het verzekeren van een personenauto. Wat zijn de verschillen? Verzekeraars stellen andere eisen voor het verzekeren van een bestelauto dan voor een reguliere personenauto. Ben je van plan een bestelauto te verzekeren? Ontdek hier de belangrijke stappen en tips die je moet weten!
Lees verder...De AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) blijft voor ondernemers een essentiële verzekering. Door ziekte, een ongeval of een aandoening kun je van de ene op de andere dag volledig arbeidsongeschikt raken. Je inkomen kan dan direct wegvallen. Door dit risico bij een verzekeraar onder te brengen, voorkom je mogelijk grote financiële problemen. Zorg jij goed voor je financiële toekomst? Ontdek hoe je jezelf kunt beschermen tegen arbeidsongeschiktheid en de risico's!
Lees verder...Het inschrijven bij de KvK is een van de eerste stappen naar het ondernemerschap, maar er is meer. Wat moet je echt niet vergeten? Je kunt snel een afspraak regelen bij de Kamer van Koophandel (KvK). Succesvol starten als ondernemer? De Kamer van Koophandel wijst je de weg.
Lees verder...Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Laat je naam en e-mail adres achter en ontvang maandelijks een update. Je kan je altijd weer heel makkelijk afmelden via de link die in iedere informatiemail is toegevoegd.
Stapels en Otto Verzekeringen en Bankservice is een onafhankelijk adviesbureau. Wij zorgen ervoor dat uw hypotheken en verzekeringen aansluiten bij uw huidige en toekomstige wensen en behoeften.
President Kennedylaan 19
2517 JK DEN HAAG
©2025 All Rights Reserved AS Support B.V.